Hvad Er Bagerens Dårlige øje?


Wienerbrød er en fast tradition ved det danske morgenbord - især i weekenden. Du finder derfor næppe en dansk bager, der ikke har "bagerens dårlige øje" i deres sortiment.
Men hvad er "bagerens dårlige øje" egentlig?
Creme i midten
Kælenavne for bestemte fødevaregrupper er langt fra unormalt, især når det kommer til bagværk og andre traditionelle danske retter. Det er næsten som om, at det bare hører sig til.
Bagerens dårlige øje? Ja, hvad er det så? Det er selvfølgelig en spandauer med creme. Her hentyder cremen til en solid gang øjenbetændelse, der for dem der ikke har prøvet at have det, selvfølgelig er gul - ligesom cremen i midten af spandaueren.
Lige hvor navnet stammer fra, er der ikke nogen, der helt ved. Kælenavnet til dette lækre stykke bagværk er med stor sandsynlighed opstået i forbindelse med, at en person der har haft øjenbetændelse efterfølgende har fået serveret en spandauer, hvor vedkommende kunne se symbolikken i det.
Spandaueren er langt fra den eneste fødevare, der har fået et kælenavn med igennem tiden. En indianer i en sovepose er for eksempel en fransk hotdog, mens kopattesaft er mælk.
Det er næsten uundgåeligt, at diverse fødevarer og retter gennem årene får et eller andet kælenavn. Det hænger næsten sammen med den danske tilgang til humor og en afslappet tilgang til øgenavne og sjove betegnelser.
Navnet spandauer, ja, det kommer fra en bydel i Berlin. I bydelen Spandau lå i 21 år et berømt fængsel. Spandauerens volde laves som fire tårne, hvor voldene i dejen symboliserer de fire tårne, som fængslet havde, mens cremen er "spærret" inde.